петак, 30. септембар 2016.

Zimnicu lako pripremi, blago tebi, blago meni

Kiseli krastavčić, voli ga stomačić,

još karfiol kad se pridruži

titulu vrhunskog kulinara očas ti pruži!


Da li su i vama, kao i mnogima, septembar i oktobar meseci rezervisani za pripremu zimnice? Voleli mi da je jedemo ili ne, bili vični u njenoj pripremi ili nas pak karakteriše titiula početnika, složićete se da je zimnica bilo kog tipa izuzetno korisna kada nastupe hladni zimski dani. Ja lično u životu ne volim stvari koje me uzimaju i troše celu i uvek se rađe opredeljujem za jednostavne i funkcionalne stvari i aktivnosti koje pritom imaju zadovoljavajuće rezultate. Recimo, ajvar jeste kralj svake zimnice, ali za njegovu pripremu je potrebno puno vremena, puno ljudi, puno rada, puno strpljenja. Ajvar ne moža da priprema samo jedna osoba, tj. može, ali nakon pripreme ladno joj se piše rehabilitacija od nekoliko dana kako se i sama ne bi pretvorila u papriku ili plavi patlidžan.
Na sreću, postoje izuzetno spasonosne alternative za pripremu zimnice. Štede vreme, štede novac, čuvaju leđa, ruke, može ih pripremati samo jedna osoba,... Tako postoji ajvar koji se priprema u rerni, koji možete da napravite iako nemate podrum ili dvorište, adekvatno grejno telo i džinovsku šerpu. Mogu da se kladim da svi vi koji ajvar spremate na standardan način, posle silnog pečenja, ljuštenja, mlevenja, kuvanja, na kraju ’’obožavate’’ da perete onu šerpetinu. :D
No, o ajvaru opširnije nekom drugom prilikom. U ovom postu delim sa vama recept za pripremu turšije, takođe na jednostavan način. Recept posle čije pripreme nećete baldisati od umora. Recept koji verujem da ćete uvrstiti u svoju kulinarsku svesku i kome ćete se rado vraćati svake jeseni.

Kako da vrlo lako pripremite kisele krastavčiće, sto puta ukusnije od onih kupovnih, o tome vam pričam.


Najteže u pripremi ove hrane za zimu jeste pribaviti i dobro oprati povrće, sve ostalo je mačiji kašalj. Ja uvek biram one krastavčiće srednje veličine, brzo se ređaju u burence ili malo veću teglu, fino uklapaju jedan u drugi i jedan do dva krastavčićča tokom obroka su prava mera za salatu. Kada su recimo u pitanju oni sitniji, tokom obroka vam treba najmanje pet komada, što ostavlja utisak da jedete previše. Takav utisak verovatno stiče i gost, ako se kojim slučajem našao kod vas na ručku.

Da ne dužim više sa pričom i razglabanjem, u nastavku sledi detaljan recept za pripremu:

Potrebno je:

- 5 litara vode
- 1 litar sirćeta
- 200 grama soli
- 200 grama šećera
- 1 kesica bibera u zrnu
- 1 konzervans (5 gr)
- 1 vinobran (10 gr)
- lovorov list
- 2 glavice belog luka
- krastavčići
- karfiol

Napomena: za ovu količinu tečnosti potrebno otprilike oko 5-6 kg krastavčića i oko 2 kg karfiola, ali sve ipak zavisi od veličine krastavaca i načina na koji se ređaju u teglu i bure.


Postupak pripreme :

U 5 litara hladne vode dodati sirće, so, šećer, biber u zrnu i lovorov list. Staviti na vatru i kada tečnost provri, dodati joj konzervans i vinobran, mešati dok se ne istope i tako vrelu vodu sipati u bure ili teglu sa prethodno naređanim krastavčićima, karfiolom i belim lukom. 

Pritisnuti na vrhu onom mrežastom plastikom za zimnicu ili teškim čistim kamenjem. Zatvoriti burence ili teglu. I to je cela filozofija! 

Za nekih petnaest, dvadeset dana, spremite se da uživate u divnim ukusima. I verujte mi na reč, ova turšija itekako nadmašuje kupovnu!


A da li i kako vi pripremate zimnicu od kiselih krastavčića?

Pozdravljam vas do narednog posta,
Milica

P.S. Hvala mojoj mamasiti za ovaj divan recept! <3 

петак, 16. септембар 2016.

Banana i ovas za ukusan kolač

Da li možete da verujete da postoji kolač koji se priprema samo od dva sastojka i koji je pritom niske kalorične vrednosti i izuzetno bogat magnezijumom, tako bitnim mineralom za naš organizam. Kolač koji ne može, a da vam ne uspe i koji izuzetno fino zadovoljava potrebu za nečim slatkim.

Kolač od banane i ovsenih pahuljica, o tome vam pričam.


Za ovu ukusnu zdravu poslasticu potrebne su vam samo dve banane i 100gr ovsenih pahuljica. Tok pripreme teče ovako:

Pre svega uključite rernu na 180 stepeni.
Nakon što banane ispasirate viljuškom, u njih umešajte ovsene pahuljice, sve dok ne dobijete kompaktnu smesu. 


Na pleh obložen papirom za pečenje supenom kašikom ili kašikom za sladoled stavljajte smesu u željenim oblicima. Ja sam se malo igrala, pa su se tu našle štanglice, srculenca, kružići.



Nakon što se rerna zagreje, ubacite kolačiće i pecite ih oko 30 minuta na navedenoj temperaturi od 180 stepeni.
Posle pečenja, kada se kolačići ohlade, jedino vam preostaje da uživate u kvalitetnoj užini specifičnog ukusa, u mom slučaju dopadljivog deci, meni takođe, dok se recimo tati, koji inače nije ljubitelj slatkiša, nešto i nisu svideli.


A da li će se dopasti vama, ne košta vas mnogo da probate. ;) Umesto ovsenih, možete koristiti zobene ili ražene pahuljice, a mislim da bi se ovde vrlo fino uklopio i ekspandirani pirinač. U smesu, ili na sam vrh kolačića nakon što ih naređate u tepsiju, možete dodati bilo koje suvo voće, ja sam recimo dodala urme, njih sam u tom trenutku jedino imala u kući.

Ukoliko sam vas motivisala na kulinarsku aktivnost ovog tipa, javljajte rezultate, veoma sam radoznala da čujem vaše utiske. :)

Pozdravljam vas do narednog posta,
Milica

петак, 09. септембар 2016.

Zelenoo, volim te zelenoo!

Na meniju je jedan osvežavajući post. Post koji slavi zdravlje i koji će vam pokazati da nije teško i nedostižno hraniti se proverenom i ukusnom organskom hranom, hranom koja prosto mami da bude pojedena. Saznaćete i kako da, iako živite u centru grada, na vrlo jednostavan način možete da dođete do ovakve hrane. Zapravo, kako ona može doći do vas.

Zelenoo.com, o tome vam pričam.

Pravo sa farmi domaćih poljoprivrednika, servis Zelenoo.com donosi sveže organske i domaće proizvode do vašeg kućnog praga.


U našem odnosu prema hrani ogleda se i naš odnos prema nama samima i sopstvenom zdravlju, prema ljudima koji vredno rade na svojim poljoprivrednim gazdinstvima, i prema prirodi.


U tu svrhu je i napravljen sajt Zelenoo.com, servis koji kupcima iz Beograda omogućava naručivanje organske i domaće hrane preko interneta od malih poljoprivrednih gazdinstava i proizvođača koji ulažu sav svoj trud i ljubav u kvalitet svojih proizvoda. Nema više gubljenja vremena po marketima i kupovine prerađene hrane sa raznim aditivima. Sada možete biti sigurni da je na vašem stolu uvek sveža, zdrava i ukusna hrana.

Kakve sam ja utiske stekla prilikom susreta sa ovim zelenim zadovoljstvom, možete pročitati u nastavku.

U velikoj jakoj papirnoj kesi, pogodnoj za višenamensko korišćenje, a kasnije i za reciklažu, sa Zelenoo.com nalepnicom, sloganom ‘’HRANA KAO NEKAD’’ i prepoznatljivim logoom šargarepe, dočekaće vas zdravlje. 


Za minimalnu narudžbinu od 1500 dinara, pa sve do onog iznosa dokle sežu vaše potrebe i mogućnosti, vi činite dobro delo za sebe i svoju porodicu. Svaki naručeni proizvod je upakovan u zasebnu kesu ili kutiju, sa neizostavnim nalepnicom na kojoj je nacionalni znak sa jasnim i vidljivim natpisom ‘’ORGANSKI PROIZVOD’’. Nacionalni znak garantuje da je proizvod prošao kroz proces kontrole i da je sertifikovan u skladu sa strogim regulativama od strane sertifikacionog tela koje kontroliše Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede. 



Sve ovo pažljivo smešteno u gore pomenutu veliku kesu za dostavu, sa težim i tvrđim proizvodima na dnu, dok se pri vrhu uvek izazovno šepuri po koje perce mladog luka ili listić onog povrća koje je u tom periodu na čelu sezone, tako da ni sekundicu ne morate da brinete da li će vas umesto svežih organskih proizvoda u kesi dočekati izgnjecana papazjanija.

Zelenoo.com za sada, nažalost, vrši isporuku samo na teritoriji grada Beograda, dok je u budućnosti planirano proširenje isporuke i na Novi Sad. Organski proizvodi mogu postati deo vašeg sveta dva dana u nedelji, ponedeljkom i petkom. Ako poručite željene proizvode do srede u podne, na vašu adresu pristižu u petak, a ako poručite do podneva u subotu, eto vam organske čarolije u ponedeljak. 


Još jedna divna pogodnost za one koji naručuju za ponedeljak je ta da je tada na snazi akcija #ZelenooPonedeljkom, tj. popust od 10% na sve proizvode iz asortimana. 


Tu je i inspirativna Facebook stranica Zelenoo.com, zahvaljujući kojoj ćete iz prve ruke biti upoznati sa vrlo čestim akcijama koje nudi ovaj servis, potom motivisani na razne kulinarske avanture, kao i na mnoge druge poduhvate.


A kako sve funkciniše?

Nakon otvaranja naloga na sajtu Zelenoo.com, možete izabrati proizvode od različitih proizvođača i staviti u vašu korpu. Potom izaberete datum kada želite da dobijete paket.  Sledeći korak je potvrđivanje narudžbine i zatim očekujte pošiljku. Od Zelenoo.com ćete dobiti SMS poruku ili će vas nazvati telefonom, dan pre isporuke, kako bi vas obavestili u kom vremenskom periodu možete da je očekujete. Isporuka paketa je besplatna. Kurir servisa će vam doneti vašu korpu na zahtevanu adresu. Prilikom isporuke paketa dobijate račun i plaćate proizvode na licu mesta. Ukoliko kojim slučajem niste na naznačenoj adresi, vaš paket će vas sačekati u distributivnom centru Zelenoo.com do kraja radnog dana. U planu je uvođenje elektronskog plaćanja u bliskoj budućnosti.


Taraš, Ljutovo, Temerin, Lukino Selo, Jazak, Bajina Bašta, Padej, Čenej, Klek, Priboj, Beograd, Dupljaja, Zaklopača, Irig, Bio farma Šokšić, Bio farma Mamužić, Bio Salaš Idei, Biofarma Balanyi, Farma koza i mlekara Gorski, Health and Mana - Tara, orgaNika, Organska farma Letić, Organsko povrće Dejan Vujović, Pčelarstvo Grabović, Sanja Milosavljević PR, Stevica Kračunjel organic, Vinarija Plavinci, Vinarija Veranda, voće, povrće, lekovito bilje, jaja, sir, žitarice, vino, zimnica,... Za naša nasmejana lica, riznica zdravlja kroz igru reči, na čelu sa Zelenoo.com, uvek tu da nam i dušu i telo leči! :) 

Da li ste vi nekada naručivali sa sajta Zelenoo.com

Pozdravljam vas do narednog posta,
Milica

P.S. Najlepše hvala timu zelenog servisa na divnoj saradnji.

U postu korišćene fotografije i delovi teksta sa sajta Zelenoo.com i Facebook stranice Zelenoo.com

четвртак, 01. септембар 2016.

I kad je teško, život je lep

Kockice se ponekad glupo slože. Kao da se sa njima igra neka sutura od čoveka u cilju da ih zaglavi i ostavi samo 5-10% mogućnosti da mogu ponovo da se rasture. E sad, treba biti maher ili nosilac titule upornosti i uspeti u tom rasturanju nečega što ne treba da bude zaglavljeno, već fino i uredno složeno. 

E, o tome bih u ovom postu da vam pričam. I dokažem da, i kada je teško, život itekako ume da bude lep.


Odluči tako život da se poigra sa tobom. Padne mu na pamet da se rodiš karlično. I dozvoli pritom bangljavim lekarima da te upropaste prilikom rađanja. Da te obeleže za ceo život. Postaneš tako osoba sa iščašenim kukom koji ni posle 11 operacija ne može da se dovede u red. Postaneš dete sa poluunakaženim detinjstvom, crna ovca među belim.

I umesto da dane provodiš u bezbrižnoj igri sa vršnjacima, život kaže da treba da obitavaš po bolnicama. Da trpiš isfrustrirane  medicinske sestre. Da ti dušu parališu rastanci od roditelja, jer jelte život želi da oni ne smeju da izostanu sa posla kako bi bili sa tobom u najtežim danima. Ureže ti u srce osećaj gorčine koja se posebno grozno manifestuje posle buđenja iz anestezije nakon operacije. Život želi da pamtiš buba-švabe koje ponosno mile po bolničkim zidovima. Da se sećaš gipsanih dana, pogotovo onih 30 komada sa celom nogom u gipsu, koji se prostire tik ispod grudi. Život ne želi da u tih 30 dana možeš da sedneš. Verovatno konta, ne možeš ljudski da hodaš, što bi pa da sediš!?

Život želi da osetiš surovu dečiju iskrenost. Jer kada si drugačiji, ti to zaslužuješ. Smatra život da ti nisi adekvatna osoba za tim u košarci, na času fizičkog. Da treba da stojiš u začelju kada na podijumu nastupa tvoja plesna grupa. Život se loži da sluša pitanja: ’’A što ti tako hodaš?’’, ’’Šta ti se dogodilo sa nogom?’’ I reši on tako da ti podari celoživotni bol. Bol koji će u svakom momentu da te podseća da si drugačiji. Da ti surdukne znak STOP ispred lica kad se previše opustiš i uspeš bar na trenutak da zaboraviš da si u koži u kojoj jesi. I kao da je životu falilo 2cm da bude veći spletkaroš, oduzme ih tebi od tvoje desne noge zauvek!
Život je surov pratilac, do te mere surov da te navodi na razmišljanje: ’’Šta mi je sve ovo trebalo?!’’

Onda počne nešto da se meškolji u onih 5-10% mogućnosti pomenutih na početku. Verovatno misli gospodin život: ’’Pa nisam ni ja toliko govno! Krijem ja u svom okrilju i pregršt divnih boja i svakodnevicu odgovarajućeg kroja.’’


Učini da se rodiš 1. septembra, ovog divnog datuma koji simbolizuje nove početke i koji je prekretnica u mnogo čemu. Pa ti da divne roditelje, iste takve sestre, topao dom u kome se, bez obzira na glupu nogu, normalno odrasta. Pored surovih školskih drugova i drugarica, koji pritom nisu krivi što su takvi, jer su ih ’’pametni’’ roditelji tako usmerili, pruži ti život srodne duše. Prijatelje za poželeti koji sve predrasude ruše. Pruži ti baku, deku, ujaka, tetku, od tetke i ujaka brata i sestru. Pruži ti nezaboravne Nove godine i novogodišnje paketiće koje je Deda Mraz krišom ostavio na terasi.



Podari ti život istraživački duh, kreativnost, pritom i ljude koji to znaju da cene. Dobiješ i tinejdžerske i studentske dane za pamćenje. Da ti život zrelost. Shvatanje da, iako si za nijansu drugačiji, nisi manje vredan. Dobiješ od života i vetar u leđa. Neopisivu snagu da nepokolebljivo i optimistično koračaš dalje svojim iskrivljenim koracima. Ali zato sa totalno zdravom i pravom svešću.

A pored ljubavi kojom si već okružen, nesebičnim se život pokaže i u dodatnom darivanju ovog itekako bitnog začina. A pošto darodavac ubode da to bude ona prava, iskonska ljubav, onda granica nema. Ubrzo tu ljubav život kruniše i sa dva mala srca. I učini da ceo svet bude tvoj! :D


I uvek kada deluje grozno i bezizlazno, život opet nastupi sa onih, ali samo naizgled tričavih, 5-10%. I sve se preokrene! Što potvrđuje moju tvrdnju iz naslova da je život zapravo čarobno lep, iako vrlo često zna da se udubi u neku vrlo groznu ulogu.

Šta je pisac ovim hteo da kaže, sigurno se pitate? Ne, ovo nije jadikovka nad groznom sudbinom, ovo nije kukumavčenje radi saosećanja, ovaj tekst je napisan u cilju dizanja svesti i pospešivanja motivacije. Ne vredi nam da sedimo i plačemo nad surovom životnom režijom, ne vredi nam ničije sažaljenje. To nas neće izvući iz bule u koju smo do guše zaglavljeni.

Potrebna nam je snaga iznutra. Snaga dragih ljudi spolja. Potrebno nam je samopouzdanje i vera u sebe. Potrebni su nam sigurni koraci. Potrebno nam je jedino ukusno parče životne torte, među svim ostalim bezveznim. Jer, ono vadi situaciju! Samo trebamo biti dovoljno pametni i mudri da zaključimo koje je to parče od svih ponuđenih.


Ja sam svoje parče našla. Život me je ipak usmerio na pravu stranu, tj. moje vedro ja je presudilo. To isto ’’vedro ja’’ bez prestanka veruje u dobro sutra i bezbrižna jutra.

I, ako ovih dana vidite neku ženu da ćopavi gradom, možda to budem bila ja. Priđite da se porazgovaramo, umesto da me glupo posmatrate od pete do glave. Ne brinite, nemam rogove kojima bih mogla da vas probodem. Možda se sretnemo i za nekih 10-15 godina, nakon što dođem na red na listi čekanja za ugradnju veštačkog kuka. Tada ne bih trebala da budem u ćop verziji, ali prepoznaćemo se mi! ;)

Pozdravljam vas do narednog posta,
Milica


Izvori fotografija odozgo naniže:
1. gulfiya.deviantart.com
2. fr.dreamstime.com
3. www.theodysseyonline.com
4. rantingaboutrectangles.com
5. www.independentbaptist.com
6. www.pinterest.com